Handleiding

Handleiding

Binnen deze handleiding zijn de gebruikte termen en functionaliteiten binnen Zoekwoord.nl beschreven.

Inhoudsopgave

Termen

Binnen Zoekwoord.nl worden de volgende termen gebruikt:

Zoekwoord

Een zoekwoord is een term waar mensen op zoeken. Ook wel 'zoekterm' genoemd.

Zoekvolume

Aantal zoekopdrachten per maand binnen Google.nl. Het zoekvolume dat getoond wordt is het gemiddelde over een langere periode.

Trend

Zoekvolumes over een langere periode. Standaard in het overzicht tonen we 12 maanden, als je een zoekwoord aanklikt kun je ook tot 5 jaar aan zoekvolumes per maand terugzien.

Zoekintentie

De achterliggende intentie achter de zoekopdracht. Dit kan een of meerdere van de volgende intenties zijn:

 • Informatie
  De zoeker is op zoek naar informatie.
 • CommercieĆ«l
  De zoeker is op zoek naar een product of dienst.
 • Navigatie
  De zoeker is op zoek naar een specifieke website of fysiek adres.
 • Transactioneel
  De zoeker is op zoek naar een product of dienst om direct aan te schaffen (koop intentie).
CPC

CPC staat voor 'Cost Per Click'. Dit zijn de kosten die een adverteerder betaald aan Google per persoon die door klikt op een advertentie. Deze waarde komt vanuit Google Ads.

Betaalde Moeilijkheid

Betaalde moeilijkheid geeft een indicatie van de hoeveelheid adverteerders die adverteren op een specifiek zoekwoord. Deze waarde komt vanuit Google Ads.

Data herkomst

De data die getoond wordt binnen Zoekwoord.nl komt vanuit Google's zoekwoorden planner. Hierbij is doormiddel van machine learning de zoek intentie bepaald op basis van de woorden en vergelijkbare woorden. We updaten op dit moment de data jaarbasis.

Functies

Hieronder zijn alle functies binnen tool.zoekwoord.nl. Maandelijks besteden we tijd aan deze functionaliteiten te verbeteren.

Zoekfunctie

Vanuit het top menu of het dashboard is het mogelijk om te zoeken naar zoekwoorden.

Zoekfunctie

Zoekresultaten

Als je een zoekwoord hebt ingevoerd krijg je een overzicht van alle gerelateerde zoekwoorden. Het aantal resultaten voor gratis gebruikers is 500, premium gebruikers krijgen alle resultaten. Als er voor het gekozen zoekwoord een exacte match dan zie je extra details en trend data van dat specifieke resultaat.

Zoekwoord resultaten

Als je met de muis over de grafiek gaat zie je de zoekvolumes per maand.

Zoekresultaten filteren

Het is mogelijk om de zoekresultaten te filteren op zoekvolume, 'begin met' en 'eindig met' en primaire zoekintentie. De zoekvolume filter is voor iedereen te gebruiken, zoek intentie, 'begin met' en 'eindig met' enkel voor premium gebruikers.

Zoekresultaten sorteren

Naast de filter methode kun je ook zoekresultaten sorteren. Dit kan o.a. op zoekvolume, CPC en betaalde moeilijkheid. Standaard is de sortering op zoekvolume van groot naar klein.

Zoekresultaten exporteren

I.v.m. misbruik zijn enkele functies zoals exporteren van zoekwoorden enkel nog beschikbaar voor premium gebruikers.

Als je hebt gezocht op een zoekwoord is er de optie om de resultaten te exporteren als CSV bestand. Klik hiervoor op de groene knop 'exporteer resultaten'. Maximale aantal resultaten om te exporteren per zoekopdracht is 10.000.

Als je enkel specifieke zoekwoorden wilt selecteren dan kan dit ook. Selecteer de gewenste zoekwoorden. doormiddel van de checkbox aan de linker kant. De exporteer knop zal dan vanzelf het aantal geselecteerde zoekwoorden weergeven.

Exporteren zoekwoorden

Sites toevoegen

Binnen Zoekwoord.nl is er de optie om zoekwoorden op te slaan. Hiervoor heb je een account nodig (registreren). Binnen de tool maak je via de dashboard pagina een nieuwe site aan.

Site toevoegen

Klik op de knop 'site toevoegen'. Hierna verschijnt er een pop-up om een website toe te voegen. Voer hier een site naam, url en beschrijving toe (minimaal 10 karakters).

Site toevoegen

Site overzicht

Als je op een site in het site overzicht klikt heb je een site overzicht pagina. Binnen deze pagina zie je alle zoekwoorden lijsten en zoekwoorden opgeslagen voor deze website.

Site zoekwoorden

Zoekwoorden opslaan

Als je een zoekwoord hebt gevonden die je wilt opslaan klik je op de knop 'opslaan in lijst'. Hier kun je kiezen om een nieuwe lijst aan te maken of om het zoekwoord toe te voegen aan de site zelf. Je kunt altijd later nog een zoekwoord in een specifieke lijst zetten binnen een website. Let op, zoekwoorden en lijsten worden toegevoegd aan de site die in het linker menu is geselecteerd.

zoekwoorden opslaan

Bulk zoekwoorden checker

Premium gebruikers kunnen de bulk zoekwoorden checker gebruiker, hierbij kun je een lijst met zoekwoorden invoeren waarna van alle zoekwoorden de volumes gecheckt worden.

Bulk zoekwoorden checker

Zoekwoorden spion

Premium gebruikers kunnen op basis van een domeinnaam achterhalen op welke zoekwoorden een site rankt. Hierbij wordt de positie op het zoekwoord meegenomen in de resultaten. Deze functie is handig om direct je bestaande zoekwoorden mee op te slaan bij je website of om bijvoorbeeld de zoekwoorden die je concurrent nu op scoort over te nemen.

Deze feature maakt gebruik van credits Premium gebruikers krijgen maandelijks 100 gratis credits om deze aanvragen te doen.

Zoekwoorden spion

Aankomende features

De onderstaande lijst met functies zijn nog in ontwikkeling, deze zullen in de komende maanden worden toegevoegd aan Zoekwoord.nl

 • Rank Tracking (premium)
 • Zoekwoorden suggesties (premium)

Voor de laatste wijzigingen bekijk de changelog